Mijn stalen ros heeft een motortje: over elektrisch fietsen

Langs de weg

#biketowork, ik zag de hashtag deze week regelmatig verschijnen op Instagram. Allemaal van trotse fietsers die het herfstige nazomerweer deze dagen trotseren. Niet evident om dan die auto te laten staan! Toch lukt het me zelf ook beter en beter.

Tot een tweetal jaar geleden koos ik altijd voor de auto. 10 km fietsen zag ik niet zitten. Of beter: ik zag het niet zitten om bezweet op het werk toe te komen, waar we nu niet bepaald gul bedeeld zijn wat betreft sanitaire voorzieningen. En wanneer je gewoon snel op het werk wil zijn, dan lijkt de auto de meest evidente keuze.

Frietjes op vrijdag

Tot ik twee jaar geleden frietjes ging eten ergens in Lichtervelde. Mijn oog viel op een flyer van een fietsenman die gewone fietsen ombouwde tot elektrische fietsen. Dat leek me wel wat! Toen we nog in Gent woonden had ik een nieuwe stadsfiets gekocht. Die weer verkopen (we weten allemaal wat dat nog zou opbrengen) om een nieuwe elektrische aan te schaffen, leek me geen goed plan. Ik wist dat ombouwen mogelijk was, maar had na een surfrondje op het web enkel adressen in Nederland gevonden. Tot nu dus, ik kon gewoon mijn fiets laten ombouwen vlak naast de deur.

Jong én een elektrische fiets

Dat omschakelen van mijn fiets, dat was een hitje van dag één. Ik ben helemaal verkocht. Het gaat vooruit en ik heb mijn portie beweging (want ja, ik trap wel degelijk stevig mee). Nergens file en ik doe ik er 25 minuten over van deur tot deur. Waarom had ik altijd gedacht dat ik zoveel sneller was met de auto?
Hoewel ik helemaal overtuigd was, waren mensen in mijn omgeving dat niet altijd. Meer dan eens werd er een beetje lacherig over gedaan. Elektrisch fietsen, da’s toch voor gepensioneerden? Maar eerlijk, waarom zou het enkel voor oudere mensen perfect zijn? Er zijn zoveel mensen die net zoals ik op een fietsbare afstand van huis werken. Nu je dat met met een elektrische fiets kan doen, is het voor heel wat meer mensen haalbare kaart geworden. Zo waren we op een bepaald moment met drie (van de acht) collega’s die met de elektrische fiets naar het werk kwamen.
Ik word drie dagen per week op bureau verwacht, gemiddeld doe ik dat twee keer met de fiets. Langs plattelandsbaantjes en met een avondzonnetje is dat perfect. Je ziet nog wat en je komt gegarandeerd content en zonder stress thuis.

Koeien

Fietsende kerstboom

Is die #biketowork dan altijd zo geweldig? Niet dus. Veilig fietsen ziet er niet uit. Omdat ik gemiddeld 21-22 km/u fiets, draag ik een fietshelm. Dat is niet verplicht, maar gezien de erbarmelijke staat van sommige fietspaden (als die er al zijn) en je kwetsbaarheid als fietser, leek me dat een must. Ik vind niet dat ik er goed mee sta 🙂 De helm in combinatie met een regenjas en / of fluoriscerende bandjes en extra lichtjes. Tja, veel woorden moet ik daar niet aan vuilmaken. Ik ben nooit een fashion-icoon geweest, maar die fietsuitrusting doet er geen goed aan. Daar moet je je als veilige fietser dus wel even over heen zetten.

Ook een nadeel: veel autobestuurders beseffen niet dat steeds meer mensen elektrisch fietsen. Met als gevolg dat ze vaak denken dat ze wel nog kunnen afslaan zonder je te hinderen, maar dat je dan vooral goeie remmen nodig hebt. Of dat ze wel nog even op het fietspad kunnen blijven wachten omdat jij er nog laaaaang niet bent. Foutje! Door zelf meer te fietsen, ben ik overigens een attentere autobestuurder geworden!

Het Belgische weer ten slotte, dat valt ook niet altijd mee. Niettemin probeer ik me daar overheen te zetten. Ik vind het niet erg om uitgeregend thuis te komen, maar wanneer het regent wanneer ik moet vertrekken… Dan grijp ik nog regelmatig naar mijn autosleutels. Terwijl ik eigenlijk even goed even zou kunnen wachten tot de bui overgewaaid is, want ik heb glijdende werkuren.

fietshelm

Het grote plan?

Eén auto in plaats van twee. Momenteel lukt dat nog niet omdat ik een opleiding volg in Gent en ik ‘s avonds niet terug thuis raak met het openbaar vervoer. Maar als een autodeelbedrijf zoals Cambio ook zou neerstrijken in onze kleine gemeente, dan hoeven we niet meer te twijfelen. Het komt er nog van, ik weet het zeker!

 

 

 

 

 

RelatedPost

Geef een reactie