Eigen kweek: moestuinseizoen 2016

rode bieten

De bloesems geven de bomen alweer kleur en onze moestuinbak ligt al maanden op wat aandacht te wachten. Maar vooraleer we die nieuwe erwtjes inzaaien…eerst nog een stukje tekst over de moestuin van vorig jaar.

Ik heb niet de groenste vingers, laat ik dat alvast vermelden. En al helemaal geen moestuinervaring. Gelukkig is er hier iemand in huis die jaar na jaar de moed (en de tijd) weet te vinden om een deel van de tuin om te vormen tot groene voedseltempel. Met wisselend succes, dat wel. Soms winnen de slakken, soms winnen wij.

Waarom moestuinieren?

Omdat er niets lekkerder is dan een bord groenten uit je eigen hof. Massa’s voldoening, keer op keer! Het is gewoon geweldig om je tuin in te stappen, wat in de aarde te wroeten om daarna met je handen vol groenten in de keuken aan de slag te gaan. En eerlijk, ik kan mezelf erover blijven verwonderen hoe de natuur haar ding doet, hoe uit die mini-zaadjes grote planten groeien (en hoe snel dat onkruid er altijd weer bij komt).

Verder is moestuinieren natuurlijk gewoon goed voor lichaam en geest. Geen fitnessabonnement nodig als je een moestuin hebt. Je bent er al snel enkele uurtjes per week zoet mee!

Gewoon bio

Sinds we op het platteland wonen, besef ik des te meer hoeveel ‘gewone’ groenten bespoten worden. Sommige weken komen de boeren de velden meerdere keren besproeien. Natuurlijk moeten hun groenten voldoen aan strenge normen inzake pesticidegebruik. Maar als ik dan toch kan kiezen welke groenten er op mijn bord komen te liggen? Dan kies ik liever voor bio. Aangezien bio-groenten in de winkel toch een pak duurder zijn dan gewone groenten is het wel zo handig om ze in de zomer gewoon zelf te telen. Door te kiezen voor onderhoudsvriendelijke groentesoorten (courgettes, bietjes, venkel, boontjes…), hoef je er niet eens zo veel tijd aan te besteden en zelfs een kleine moestuin levert je een mooie opbrengst op.

Wat schaft de moestuin?

Vorige zomer teelden we deze groenten:

 • Courgettes: ronde en lange: goed gelukt
 • Rode biet: goed gelukt
 • Sluimererwten: minimale opbrengst
 • Pompoenen (butternut, spaghettipompoen) : wil maar niet goed lukken: gemiddeld 1 vrucht per plant
 • Bonen (2 variëteiten): goeie opbrengst
 • Broccoli: goed gelukt
 • Savooikool: matig succes
 • Tomaten: tomatenrot
 • Kerstomaatjes: vrij goed gelukt
 • Venkel: goed gelukt
 • Look: gelukt, maar de looktenen mochten wel wat groter zijn
 • Keukenbiet: goed gelukt
 • Eikenbladsla: goed gelukt
 • Andijvie: goed gelukt
 • Witte kool: goed gelukt
 • Spruitjes: goed gelukt
 • Radijzen: goed gelukt

SOS Piet-gewijs kunnen we wel een paar puntjes opnoemen die voor verbetering vatbaar zijn. We onthouden vooral dat koolwitje niet onze beste vriend is en dat kolen echt wel afgedekt moeten blijven met gaas. Dat we niet overmoedig moeten zijn en we ons beter niet aan tomaten wagen vooraleer we een serre hebben.  En tot slot nummer drie: dat bloembedden in de moestuin mooi en nuttig kunnen zijn.

Moestuiniers die weten waarover ze spreken

Wij zijn groentjes op het vlak van moestuinieren (hehe), dus je krijgt beter geen moestuintips van ons. Deze websites kunnen misschien wel inspiratie bieden, wij gaan er regelmatig lezen (en krijgen er honger van):

Diana’s mooie moestuin

Moestuin Miep

– overbekend maar daarom niet minder goed: het duo Kim Leysen (Madame Zsazsa) en Dorien Knockaert (Jonge Sla)

Een week of twee geleden haalde ik de laatste witte kolen uit de tuin. En stilaan komen ook de laatste zakjes diepvriesboontjes in zicht. Hoog tijd voor moestuinseizoen’17 als je ’t mij vraagt!

 

3 reacties

 1. Lies Vercruysse zegt: Beantwoorden

  Check eens Groenten uit Edegem, heel toegankelijke tips ook! Eneuh, die tomaten krijgde dit jaar van ons! 😉
  Btw, heel fijne blog!
  Lies (hoogleedse instagramvriend) x

 2. Altijd fijn om over andermans lentekriebels te lezen. Ik mij dit jaar toch maar eens aan het telen van tomaten buiten. Siberische variant gekozen, hopelijk lukt het.

 3. Wat leuk om over je moestuinervaringen te lezen! Wij hebben sinds vorig jaar een moestuin op een volkstuincomplex en proberen er dit jaar voor het eerst iets te verbouwen. Het gaat inderdaad met vallen en opstaan! Andijvie versus slakken: 0 – 6 :-(. De voordelen die je noemt herken ik helemaal: je bent lekker bezig, bent buiten en als je dingen geteeld krijgt zijn ze gezonder dan de (bespoten) groenten die je in de supermarkt koopt. Heel veel succes met je moestuin in 2017! Ik hoop dat je je ervaringen blijft delen :-).

Geef een reactie