Servies met een gouden randje

Servies met bloemetjes

Verschillende kleuren, groot of klein, met of zonder gouden randje, vaatwasproof of net niet: als het van mij afhangt, dan hebben we een extra kast nodig om alle serviezen te stapelen die ik graag zou kopen. Een servies voor iedere stemming, voor ieder gerecht dat op tafel komt. Casual of chic, sec of met tierlantijntjes: ik hou van keuze.

Toen ik op kot zat, had ik een allegaartje van tassen en borden. Vooral van Ikea, Casa of Blokker. Want ja, het moest betaalbaar zijn en nieuwe dingen kopen was toen nog een evidentie. De jaren gingen voorbij, ik veranderde en ook de inhoud van mijn keukenkast evolueerde mee. Waarom eens geen kleurtje of iets ‘anders dan anders’? Het hoefde ook absoluut niet allemaal bij elkaar te passen. Ik hield van dingen met een verhaal en geleidelijk aan ruilde ik mijn recente servies in voor oude stukken uit de kringloopwinkel.

 

Noix

48 dessertborden

Een jaar of 6, 7 geleden kwam ik vaak in de Ecoshop aan Gent-Dampoort, ik geloof dat die winkel intussen niet meer bestaat. Er stond een groot lot van het servies Noix / Bernadette van Boch Frères te koop. 100 euro op de kop, voor heel wat tassen, kleine mokken, slakommen, etagères,… en 48 dessertborden. “Wat ga je in godsnaam doen met 48 dessertborden?”, was de logische vraag van de vrouw. Maar het was liefde op het eerste gezicht en ik ben nogal volhardend in die dingen… Dus duwden we vier grote dozen vol servies de auto in. Ze stonden lang stof te vergaren in de veel te kleine kelder. Om na enkele jaren verhuisd te worden naar een andere kelder. Toen we goed en wel geïnstalleerd waren in het nieuwe huis, kwamen de dozen uiteindelijk weer boven water. Letterlijk, want de kelder had het niet altijd droog gehouden. Alles werd keurig gewassen en getrieerd en het servies veroverde een welverdiende plaats in onze kast en op onze tafel. We hebben nooit tassen of borden tekort bij een feestje en genieten dagdagelijks van ons ‘andere’ servies. Prima investering als je ’t mij vraagt.

servies

Servies-blues

Maar het kan ook anders lopen. In diezelfde winkel aan Dampoort (nu lijkt dat bijna hét porseleinwalhalla) stond in die tijd ook een ander Boch-koffieserviesje. Pastel roze, mooi vormgegeven. Ik twijfelde in de winkel, maar gezien onze kasten en kelder al overvol stonden (met 48 dessertborden enzoverder) liet ik het setje staan. Nog steeds heb ik daar spijt van. In gedachten zie ik hoe perfect mijn stukjes cheesecake daar wel niet op gepast zouden hebben. Hoe koffie nog beter zou gesmaakt hebben en hoe onze woonkamer zich zou ontpopt hebben tot ultiem koffiehoekje waar kwetterende meisjes van hun tas zouden nippen, mijmerend over het leven. Haha :-), OK, natuurlijk overdrijf ik… maar als ik ooit dat servies nog eens tegenkom, dan moet het mee naar huis. Punt uit.

servies in kast

Ik dook in mijn kast

En telde acht verschillende serviezen. Soms enkel een koffieservies, soms uitgebreider inclusief soepkom. Ik doe niet aan namen of merken, het maakt me niet uit of een servies wel of niet gestempeld is en of die stempel dan wel of niet verwijst naar een bekende porseleinfabriek. Het geërfde trouwservies van mijn grootmoeder is me even dierbaar als de kopjes die ik kocht via een tweedehandswebsite. En servies moet op tafel komen. Of het nu zondag is of niet, een gouden randje, dat kan altijd!

Aangezien er af en toe wel eens wat breekt, en ik steeds maar nieuwe stukken blijf ontdekken die bij bepaalde serviezen horen, is het serviezenverhaal nooit afgerond. Ik zou natuurlijk gewoon (te) veel geld op tafel kunnen leggen om in één of andere brocantewinkel een volledig oud servies te kopen, maar het is net de zoektocht die me het grootste plezier oplevert. Onverwacht twee tasjes cadeau krijgen, of in de kringloopwinkel net dat ene kommetje of deksel vinden dat ontbreekt: hoera!

Ik sluit af met een oproepje: bij mijn Noix-servies hoorden wel 48 dessertborden, maar geen ondertassen. Ben jij de gelukkige eigenaar van zo’n bruine bordjes met gekartelde randjes, laat het me weten!

Geef een reactie