Waarom je in mei en juni in Roeselare moet zijn 

Terrasjes in Roeselare

9 kilometer op de kop, zover moet ik fietsen om op de Grote Markt van Roeselare te staan. En dat is exact wat ik de komende weken toch wel een paar keer ga doen.  Met RSL Jazz, Tournee Atelier, The Green Line, Kultuurbar Föhn  in het vizier is het culturele voorjaar van Roeselare verzekerd.

RSL Jazz 2015 in de tuin van Brood.

  • RSL JAZZ

Stel je voor: een plek in het groen, een oud herenhuis, lichtjes, een podium vol straffe jazzmuzikanten én een WOII-bunker met een dj in. Zie je het voor je? Prima, want zo zag RSL Jazz, de eerste editie van het Roeselaarse Jazzfestival, er vorig jaar uit. De sfeer was goed, de kaartjes niet te duur, dus er is geen enkele reden om de tweede editie te missen.

Vorig jaar streek RSL Jazz neer in de intieme tuin van Brood., dit jaar neemt het festival de veevoedersfabriek Hanekop in. Hanekop, echt, wie kent het gebouw niet? De mannen en vrouwen van Gent Jazz Festival zorgen voor de muziek, Comité Kop van de Vaart en De Spil boksen het geheel in elkaar. Ja – dat mag duidelijk zijn – hier kijk ik naar uit! Vorig jaar bleven we maar enkele uurtjes op het festival plakken omdat we enkel het optreden van het Rémi Panossian Trio wilden zien. We hadden de groep eerder aan het werk gezien tijdens Kraakpand in de Handelsbeurs en waren heel aangenaam verwonderd dat ze ook naar Roeselare zouden afzakken. Dit jaar kiezen we op z’n minst één avond uit. En nu maar duimen dat er deze keer geen regen aan te pas komt (hoewel, zelfs regen is charmant op RSL Jazz!).

RSL Jazz gaat door op 28 en 29 mei.

 

  • Tournee Atelier

Kunstenaars een leuke plek in de stad geven, dat is een klus voor VZW Rauwkost. In het weekend van 3 juni krijgen negen kunstenaars een eigen plek op vijf locaties in het centrum van Roeselare en jij mag gaan kijken. Het plannetje met de locaties kan je vinden op hun Facebookpagina.

Tournee Atelier op 3, 4 en 5 juni.

 

The Green Line in Roeselare

  • The Green Line

Roeselare wordt weer een beetje groener met de komst van The Green Line. Hedendaagse kunst uit de permanente collectie van het M HKA komt op logement in de Directeurswoning en pop-up parkjes en balkontuintjes veroveren de buurt van het De Coninckplein. Twee jaar geleden kreeg Roeselare de stempel ‘meest grijze stad van Vlaanderen’. Dat was overdreven, maar toonde wel aan dat een stad in volle groei voldoende aandacht moet besteden aan groen, ontmoetingsplaatsen, speelsheid en kleur. Met het Day One Streetart Festival (2014) en de campagne ‘spelen met de stad’ (2015) kreeg Roeselare blijvend kleur, hopelijk blijft er ook een lijntje groen over wanneer The Green Line zijn biezen pakt!

The Green Line is een tentoonstelling in de directeurswoning én een parcours in de stad. Je kan The Green Line bezoeken tot 19 juni!

 

  • Kultuurbar Föhn

Vraag me wat ik het meest mis nu ik terug in West-Vlaanderen woon, dan is mijn antwoord zonder twijfel “koffiebars en leuke (eet)cafés”. Eenheidsworst troef hier in het midden van West-Vlaanderen, enkele uitzonderingen buiten beschouwing gelaten natuurlijk. Gelukkig is Roeselare momenteel weer een leuke plek rijker. Kultuurbar Föhn vond een gezellige plek bij Atelier 61 en dat wil ik graag uittesten. Föhn is een fijn initiatief van de dames Soetkin Dewulf en Ulrike Koether. Afgelopen winter bouwden ze nog een leegstaand schooltje om tot tijdelijke bar en dat kreeg nu dus een vervolg. De eerste editie van Föhn heb ik gemist, deze nieuwe kans laat ik niet liggen.

Föhn, nog tot 3 juli.

 vzw rauwkost

Et voilà, inspiratie genoeg? Nu maar hopen dat die zon gaat schijnen de komende weken (#chillmodus aan).

 

RelatedPost

Geef een reactie