Op weg in Westvleteren

St. Sixtus-abij in Westvleteren

Zondag + lentezon = wegwezen. Het was al even geleden dat we nog naar de Westhoek trokken, dus we beslisten richting WestVleteren te rijden. Je kunt er goed wandelen en – niet onbelangrijk – er zijn natuurlijk goeie abdijbiertjes om de dorst te lessen.

Aangezien we geen wandelkaarten van die regio hebben, stippelden we digitaal een route uit langs wandelknooppunten. De route importeerden we in de app WandelPad (iOS) en we waren vertrokken. Ook mee in de auto: onze stevige stapschoenen en een best-of cd van Queen. Enthousiast startten we aan onze tocht: eerst vijf kilometer in de buurt van de St. Sixtus-abdij. Het grootste deel van de tocht liep langs onverharde wegen, tussen de velden en nieuw aangeplante bossen. In de zomer moet het hier nog veel mooier zijn, dachten we terwijl we de ene na de andere modderpoel probeerden te overwinnen. We genoten van het felle zonlicht, maar de koude wind zorgde ervoor dat we toch een stevig tempo aanhielden.

Wandelen in Westvleteren

Trappist drinken in Westvleteren.

Een dik uur later lieten we ons neerzakken op de bank van In de Vrede, het restaurant bij de abdij. Gezelligheid troef hier, met een bonte mengelmoes van jonge en oudere gezelschappen. Boterhammen met abdijkaas, een biertje en een verse wortelsoep zouden ons snel weer opwarmen. En dat was nodig, want na de verdiende lunch wachtte er ons nog eens 14 kilometer. Na 10 km – en in feite ook niet het mooiste stukje Vleteren – schakelden we over op automatische piloot. De avond viel en het werd moeilijker om ons warm te houden. Toch wel een beetje opgelucht konden we rond 17u30 onze voeten uit de wandelschoenen bevrijden. Wellicht is het onnodig om toe te voegen dat we die nacht héél goed geslapen hebben! Al bij al was het een prima buitenactiviteit om al een sprankeltje lente mee te pikken.

Wandelen in Westvleteren.

Wandelen in Westvleteren

Tips:

  • Voor wie gaat wandelen rond de abdij in Westvleteren: zorg dat je vooral onverharde wegen selecteert. De gewone wegen zijn niet zo ‘wandelknooppunt’-waardig, maar eerder geschikt voor een fietstocht.
  • Opvallend: tijdens onze lange tocht kwamen we nergens een bank of een picknicktafel tegen. De picknickers onder u zijn gewaarschuwd, neem zeker een groot laken mee als je onderweg wil lunchen.

Geef een reactie